SocialWeb.ro, noutăți din social media și internet

Share this post

Regula nr 1 pentru Reel-uri de succes

socialweb.substack.com

Discover more from SocialWeb.ro, noutăți din social media și internet

SocialWeb.ro e destinaţia tuturor celor interesați de social media. Sau care vor să știe mai multe despre social media.
Continue reading
Sign in

Regula nr 1 pentru Reel-uri de succes

Până la urmă ce face Instagram cu muzica și Reel-urile?!

Cristina Avadanei
Mar 30, 2023
Share this post

Regula nr 1 pentru Reel-uri de succes

socialweb.substack.com
Share

Bună,

Newsletter-ul ăsta ar trebui să fie săptămânal. Lucrez la asta. Dar te asigur că mereu va fi conținut util în el.

Nu uita că mă poți urmări și pe site, și pe contul de Instagram, pe canalul de YouTube și pe TikTok.

✉ Pentru colaborări mă poți contacta pe mail: cristina[at]socialweb.ro.

Hai să vedem ce s-a mai întâmplat în ultima vreme în social media!


Înainte de toate îți recomand cel mai nou video SocialWebNews, cu noutăți din social media și internet:

Subscribe @ SocialWeb.ro pe YouTube


Ce plan are de fapt Instagram cu muzica și Reel-urile?

Meta este în ”anul eficienței”. Asta înseamnă restructurări, schimbări în Facebook și Instagram, Metaverse pus pe hold și multe altele. Printre ele și muzica de pe Facebook și Instagram.

Pentru că Meta nu a reînnoit acorduri de licență pentru muzica din cele 2 aplicații. Cea mai publică luptă se dă cu SIAE (Societatea Italiană a Autorilor și a Publisherilor), care reprezintă drepturile a aproximativ 5,7 milioane de opere muzicale.

Reprezentanții SIAE au dezvăluit problemele de comunicare pe care le au cu cei de la Meta. Practic, Meta vrea să cheltuie mai puțini bani pe aceste acorduri de licențe, iar SIAE a cerut să vadă cum e folosită muzica, cum e monetizată, pentru a-și da seama dacă prețul oferit de cei de la Meta e cel corect pentru acele opere muzicale.

Doar că Meta a făcut o ofertă finală. Nu a lăsat loc de negocieri. Cei de la SIAE nu au fost de acord cu ce se întâmplă și cu lipsa lor de comunicare, așa că Meta a scos muzica din aplicații.

Eu personal nu cred că vor renunța de tot la ea. Deja cred că încep să reapară melodii. Vedem cum va evolua situația.

Ai probleme cu story-urile cu muzică din reperele tale? E foarte posibil să fie tot din cauza acestei situații cu muzica. Deci răbdare până se rezolvă situația.

Nu cred că Instagram va renunța la muzică. Are nevoie de ea pentru Reel-uri. Mai mult, ei tot testează funcții noi pentru Reel-uri pentru a le face tot mai populare, cum ar fi:

Testează în secțiunea Inbox o secțiune din acea fereastră, în partea de sus, unde vezi Reel-urile pe care le-ai trimis recent în mesaje private. Instagram a confirmat pentru TechCrunch că lansează opțiuni noi prin care să ajute utilizatorii să caute și să redescopere Reel-uri, care au fost distribuite anterior în mesaje private. Ideea e că ei vor să consumăm Reel-uri și Adam Mosseri a spus în mai multe rânduri că mediul principal prin care e cea mai multă activitate pe Instagram e în mesajele private.

Așa că acum încearcă să popularizeze Reel-urile prin mesajele private. Și, apropo de Reel-uri trimise prin mesaje private, vreau să fac o menționare aici.

Instagram și TikTok au un mod diferit de afișare a videourilor trimise în mesaj privat:

  • Pe Instagram, dacă scrollezi în sus după ce vezi Reel-ul, îți va arăta alte Reel-uri de pe Instagram

  • Pe TikTok, când faci acceași mișcare de scroll te duce în alte videouri trimise în chat-ul respectiv

Mi se pare o diferență mare între cele 2 aplicații. Mai ales că Instagram vrea să îți arate Reel-uri oriunde poate.

O altă funcție nouă la care lucrează acum e legată de distribuirea unui Reel în story.

Când dai share unui Reel în Story, pe acel Story se văd doar primele 15 secunde din acel Reel. Dacă vrei să vezi în continuare, trebuie să dai tap și să te ducă în Reel. Ei bine, acea durată de la 15 secunde vor s-o mărească la 60 de secunde. Partea proastă e că dacă Reel-ul tău are sub 1 minut va apărea tot pe Story. View-urile din Story nu sunt contorizate în view-urile Reel-ului, deci nu înțeleg măsura asta, sincer.

◾ BONUS: Vezi aici un tutorial cum poți înlocui audio indisponibil de la Reel-uri. Atenție, o poți face o singură dată așa că sfatul meu e să aștepți până ai mai multe opțiuni de melodii!

Vedem cum va evolua toată situația asta, dar tot ce se întâmplă m-a pus puțin pe gânduri. Meta reduce și renunță la tot ce poate, dacă vor de fapt să pună frănă și la Reel-uri și Instagram să redevină o aplicația de poze. Ce a fost la început. Ce au cerut atât de mult timp atât de mulți utilizatori. Să fie ăsta planul?

Îți propun un exercițiu. Încearcă în perioada următoare să pui mai multe postări foto (chiar postări simle, nu neapărat carusel) și Reel-uri și spune-mi dacă vrei vreo diferență în reach, engagement etc.


Mulțumesc că citești SocialWeb.ro, noutăți din social media și internet! Abonează-te la newsletter să-l primești și tu pe mail:


Ce se va întâmpla cu TikTok?

Săptămâna trecută a avut loc mult așteptata audiere a CEO-ului Tiktok în fața Congresului SUA. A fost un circ. Și videourile de după de pe TikTok, vaaai…

Membrii Congresului au pus întrebări pertinente, dar și întrebări complet ridicole, cum ar fi dacă aplicația TikTok accesează WiFi-ul de acasă (!!) sau dacă aplicația TikTok scanează fața pentru a urmări cât de dilatată e pupila ochiului și astfel îți livrează conținutul care te captivează (există niște teorii că întrebarea asta a fost de fapt de la Zuckerberg). Dar au fost și reprezentanți care au luat în serios audierea și au ridicat probleme despre securitate, despre materiale dăunătoare, distribuirea datelor către China și cum protejează minorii.

Nu neg că TikTok are problemele lui - cea mai mare fiind că e din China. Asta e o mare problemă pentru ei. Însă restul aplicațiilor de social media au și ele probleme. Fix aceleași probleme care au fost ridicate și pentru TikTok (mai puțin, evident, cea despre datele trimise către China).

Mai mult, există alte aplicații care trimit și mai multe date în China (mai multe decât trimite TikTok). Îți las și o altă recomandare de articol: Banning TikTok is a bad solution to the wrong problem.

Problema e mult mai mare. Interesele sunt mari: Google, Meta și Snapchat ar avea foarte multe milioane de câștigat de pe urma interzicerii aplicației TikTok în SUA. Copiii tot sunt expunși într-o mulțime de feluri în social media. Dezinformarea e în floare cu social media!

Îți mai las aici un articol bonus despre Elon Musk și libertatea de exprimare pe care a lăsat-o să zburde liberă pe Twitter. Contribuie la succesul cartelurilor de droguri din Mexic pentru că prin Twitter se recrutează membrii noi. Ce zici de asta?

Sincer, nu știu ce se va întâmpla până la urmă cu aplicația TikTok. Urmează să vedem ce decizie se va lua. Deja am început să văd pe TikTok o mulțime de creatori de conținut, din SUA în special, care au început să facă videouri de adio. Și îi înțeleg.

De aceea îți reamintesc să nu fii prezent doar într-un loc. Mai ales un spațiu asupra căruia nu ai niciun control. Când se întâmplă ceva cu aceste platforme, dispare tot. Încearcă să fii pe mai multe platforme, poate cu același conținut, poate cu conținut diferit, poate postezi mai rar pe anumite platforme, însă e bine să fii prezent și în alte locuri. Poți avea propriul site, poți avea propriul newsletter, canal de YouTube, cont de Instagram. Găsește ce ți se potrivește și începe să construiești și-n alte locuri prezența ta.


Pe 12 aprilie, Meta închide Creator Studio

Ți-am zis. E anul eficienței la Meta. Business Suite rămâne singura platformă de social media manager de la Meta.


Meta testează o nouă metodă de autentificare

Meta testează o opțiune nouă prin care îți poți autentifica contul și anume: prin apel pierdut sau, mai pe românește, prin bip.

Cum funcționează acest proces? Ei bine, aplicațiile Meta detectează când ai primit acel apel, precum și detalii despre acel apel și, pe baza acestor informații, îți poate da accesul la cont. Și testează astfel o nouă metodă prin care tu te poți autentifica.

De ce s-a ajuns la această nouă metodă de autentificare? Ei bine, Elon Musk a subliniat recent cât de mult costă autentificarea în 2 pași prin SMS (pentru Twitter): 60 de milioane de dolari pe an.

De aceea, pe Twitter, autentificarea în 2 pași prin SMS e acum doar pentru abonații Twitter Blue, deci cei care plătesc. Și e posibil treaba asta să se extindă și pe alte rețele sociale / aplicații.

Momentan, e în teste opțiunea asta în câteva regiuni și doar în aplicația Facebook Lite. Însă nu m-ar mira să devină opțiune live pentru toată lumea, mai ales pentru că Meta este în anul eficienței, deci vor tăia costuri de oriunde vor putea. 


Regula nr 1 pentru Reel-uri de succes pe Instagram

Acum vreo 2 săptămâni a apărut un nou set de recomandări pentru conținutul de pe Instagram.

Prima recomandare e: Instagram nu va mai ajuta engagementul Reel-urilor editate în CapCut sau care au watermark cu TikTok.

Șeful Instagram, Adam Mosseri, a oferit lămuriri despre asta.

🔴 Nu e nicio problemă dacă editezi videoul cu alte aplicații. Regula e să nu apară un logo pe video. Orice logo!

Altfel Reel-uri nu vor fi recomandate, nu vor apărea în Explore etc.

Deci mare grijă la logo-uri! Fie că e al aplicației cu care editezi, watermark-ul de pe TikTok sau logo-ul business-ului tău!


Noutăți de pe Twitter care e posibil să vină și pe Facebook și Instagram

Nu e nicio surpriză că Mark Zuckerberg ”împrumută” orice de la rivali. Cel mai recent a fost ”inspirat” de abonamentul Twitter Blue și a anunțat că lansează și el Meta Verified.

◾ Începând cu 1 aprilie, Twitter va îndepărta toate bifele conturilor verificate prin sistemul clasic. Pentru a menține bifa, utilizatorul va trebui să se aboneze la Twitter Blue.

Twitter are nevoie de 24 milioane de abonați pentru pentru a bifa țelul de a genera 50% din venituri prin Twitter Blue. Acum are cam 450.000.

◾ Twitter a lansat Verified Organizations și îl extinde abonamentul pentru business-uri în mai multe regiuni. Costă 1.000 de dolari pe lună. Pe Meta va costa mai mult. Ai da o sumă atât de mare pentru a avea cont de Instagram / pagină de Facebook cu bifă? Bine, probabil vor și alte beneficii. Dar tot, e o sumă mare.

◾ Elon Musk a anunțat că, în curând, abonații Twitter Blue vor fi prioritizați în reply-urile unui tweet. Vor fi afișate în ordinea următoare: reply-uri de la conturile pe care le știi, de la abonații verificați prin Twitter Blue și restul.

◾ Și cel mai recent, Musk a generat scandal: începând cu 15 aprilie, doar tweet-urile publicate de conturile abonaților Twitter Blue vor fi recomandate în feed-ul For You. Apoi, și-a amintit că menționeze că în feed-ul For You vei vedea și tweet-uri publicate de conturi pe care le urmărești.

Și te las cu un citat de-al lui dintr-un alt tweet:

paid account social media will be the only social media that matters.

Temă de gândire pentru oricine lucrează în social media, are un business prezent în social media, vrea să aibă succes în social media.


Statul Utah are acum o lege prin care vor ca rețelele sociale să nu mai permită minorilor să își facă un cont fără aprobarea clară a părinților. E cea mai agresivă măsură luată de un stat pentru a proteja copiii online. 

Legea e numită Utah Social Media Regulation Act și include:

  • Verificarea vârstei tuturor rezidenților statului Utah (în cadrul rețelelor sociale)

  • Interzicerea tuturor reclamelor pentru minori 

  • Aplicațiile și site-urile rețelelor sociale să nu mai fie deloc accesibile între 22.30 și 6:30

  • Părinții vor avea acces la contul minorului / minorilor (la tot, inclusiv la mesaje)

Ce părere ai de o astfel de lege: copiii trebuie să fie mult mai controlați în prezența lor online sau crezi că e prea dură și măsurile de acum sunt suficiente (de ex setările de control parental disponibile acum)?


Noutăți pe și despre TikTok

  • TikTok lansează opțiunea Refresh (despre care ți-am mai povestit). Prin ea poți reseta feed-ul TikTok. Dacă vrei să ”reînveți” algoritmul TikTok să știe alte lucruri despre tine, apeși pe Refresh și așa vei putea să îl înveți să îți arate altfel de conținut.

  • TikTok se pregătește să lanseze reclamele pe care le poți seta pentru căutări după anumite cuvinte.

Noutati pe și despre Instagram

  • Instagram testează un nou mod prin care să dai repost la story-urile în care ai fost menționat: arată mult, mult mai nice așa.

  • Instagram lansează reclame în rezultatele căutărilor + reclame cu reminder.

  • Instagram a actualizat meniul de share de la orice postare.

  • Sticker-ul Questions din Story are acum opțiunea prin care poți seta orice culoare pentru el. Poți selecta cu ajutorul Color Picker o anumită culoare (de exemplu poți lua ușor culoarea din fundal sau din logo) sau poți alege tu o nuanță frumoasă din paleta de culori.

  • Instagram lucrează la o opțiune prin care să poți adăuga un buton pentru donații direct la o postare. 

  • Instagram testează o opțiune prin care să faci un live doar pentru followerii pe care îi urmărești și tu.

  • Instagram lucrează la un sticker nou pentru Story: Top 3.

Noutăți pe și despre YouTube

  • YouTube lansează în aplicația iOS opțiunea de a selecta un cadru ca thumbnail pentru un Short.

  • YouTube lansează opțiuni extra în analytics pentru Audio Tracks.

  • În pagina unui audio de la Short sunt opțiuni noi: poți vedea câte videouri au fost publicate folosind acel audio și se poate ajunge ușor la videoul care a folosit prima dată acel audio.

Noutăți pe și despre Facebook

  • Facebook renunță la opțiunea Audio Channels din grupuri + opțiunea Mentorship tot din grupuri.

  • Meta renunța la NFT-uri.

  • Vor fi lansate 31 de emojiuri noi pe Facebook.

Noutăți pe și despre WhatsApp

  • WhatsApp a lansat cont oficial pe propria platformă.

  • WhatsApp are opțiuni noi pentru grupuri.

  • WhatsApp a lansat o nouă aplicație Windows cu mai multe îmbunătățiri.

  • WhatsApp lansează opțiunea de status audio pe iPhone.

  • WhatsApp repară o problemă cu poll-urile și acum ai opțiune prin care poți seta dacă o persoană poate vota doar o opțiune sau mai multe.

Noutăți pe și despre Twitter

  • Twitter Blue e oficial disponibil la nivel global.

  • Conturile noi vor trebuie să aștepte mai puțin pentru a fi eligibile pentru Twitter Blue: doar 30 de zile. Limita anterioară era de 90 de zile.

  • Twitter tratează diferit conturile competiției din platformă (adică conturile de pe TikTok ale lui TikTok, Instagram etc.). Diferit, adică le afișează conținutul mai rar. Mult mai rar față de cum tratează conturile normale.

Noutăți pe și despre LinkedIn

  • LinkedIn a adăugat opțiuni noi pentru paginile de companie.

  • LinkedIn lansează tool-uri AI pentru generarea de texte pentru profil, plus ajutor pentru crearea anunțurilor de joburi și să fluidizeze procesul de angajare.

Câte ceva despre AI

  • Google a început să permită accesul publicului la chatbot-ul AI, Bard. Îl poți accesa pe https://bard.google.com/, dar momentan e disponibil în SUA și Marea Britanie.

  • Noua experiență Bing e acum accesibilă pentru oricine. Nu mai e timp de așteptare. Dai click pe Join Waitlist și ești acceptat imediat.

  • Bing Chat a adăugat acum Bing Image Creator, care e powered by DALL∙E model și prin care poți crea imagini.

  • Google adaugă elemente AI în Gmail, Docs, Slides, Sheets.


Site util

📌 www.topblog.ro - un tool pe baza căruia descoperi bloguri noi și afli informaţii despre bloggerii listaţi. Foarte util pentru campanii.


Alte articole interesante

  • Raport GPeC E-Commerce România 2022: Cumpărături online de 6,3 miliarde de euro

  • Ghid ANAF pentru influenceri: Ce tratament fiscal se aplică veniturilor obținute din postările pe rețelele de socializare

  • How China takes extreme measures to keep teens off TikTok

  • How AI might change our judgment and decision-making

  • The impact of social media across every part of your business

  • Voice deepfakes are the new frontier of scamming. Here’s how you can detect them

  • Hipstamatic’s new social network looks like an Instagram throwback

  • Artifical Intelligence and Machine Learning: What's the Difference?


Eveniment recomandat

🔵 Digital Marketing Forum, evenimentul care anunță an de an tendințele momentului, oferă soluții aplicate și propune idei noi în marketingul interactiv, revine cu o nouă ediție în 2023.

Participă pe 11 și 12 mai la Hotel JW Marriott din București la o conferință și 2 training-uri care îți vor oferi kit-ul de informații necesar pentru restul anului.


Sper că ai găsit utile informațiile din newsletter! Și mai sper și că le-am organizat bine :)

Zi frumoasă și cu spor & fă-ți curățenie în pozele de pe telefon,

Cristina 👩‍🦱

Share this post

Regula nr 1 pentru Reel-uri de succes

socialweb.substack.com
Share
Comments
Top
New

No posts

Ready for more?

© 2023 Cristina Avadanei
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing