

Discover more from SocialWeb.ro, noutăți din social media și internet
Bună,
Nu ne-am mai ”văzut” de ceva timp aici, în newsletter, dar I'm back. Vă mulțumesc tuturor celor care ați dat subscribe la acest newsletter! Sper să vă ofer informații utile.
Vreau să fac newsletter-ul ăsta cât mai util așa că dacă te interesează conținut pe un anumit subiect, te rog să-mi scrii (reply la acest newsletter).
Prin intermediul newsletterului, site-ului, cât și conturilor de social media SocialWeb.ro (Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, LinkedIn) doresc să vă ofer informații care să vă ajute: noutăți, tutoriale, cărți, podcasturi și orice alt material care are legătură cu social media și online.
Întâi și întâi, am publicat cel mai recent video SocialWebNews cu noutățile săptămânii din social media și internet.
Cel mai important subiect al momentului e Meta Verified!
Elon Musk a lansat la Twitter abonamentul Twitter Blue (care s-a lansat între timp și în România) așa că Mark Zuckerberg nu putea sta deoparte la așa idee de monetizare. Mai ales că tot dă oameni afară și Metaverse mănâncă toate resursele financiare.
Meta Verified momentan e în teste în Australia și Noua Zeelandă. E gândit momentan pentru conturi, nu și pentru pagini. (FYI, Twitter Blue se zvonește că ar putea fi 1.000 dolari pe lună pentru business-uri, deci să vedem ce urmează.)
Costă 11,99 $ / lună dacă îl faci pe web și 14,99 $ / lună dacă îl faci prin aplicația Android sau iOS. Nu există un abonament care să-l includă pe amândouă. Trebuie să faci pentru fiecare - și pentru Facebook, și pentru Instagram -, dacă vrei pentru ambele și să plătești dublu practic, dar sunt destul de sigură că vor lucra la o opțiune prin care să unifice aceste conturi.
Meta Verified va fi atât pe Facebook, cât și pe Instagram. E un tip de abonament prin care, practic, îți poți face mult mai ușor un cont verificat, dar ai și anumite beneficii.
🔴 Există deja o listă de așteptare: un formular pe care îl completezi cu câteva date personale și pentru ce rețea socială ești interesat de acest tip de abonament și vei fi notificat atunci când devine disponibil în țara în care ești tu.
Găsești în video mai multe informații despre ce beneficii promite Meta Verified + cerințe.
Cei care au deja conturi verificate pe Facebook și pe Instagram își vor păstra în continuare bifele. Mai mult, se poate aplica în continuare pentru metoda clasică prin care să primești bifa gratuit.
Meta încă lucrează la acest tip de abonament, deci nu e final ce se știe până acum și e foarte posibil să mai fie modificări.
E clar că nu e pentru toată lumea acest program Meta Verified. E mai mult pentru creatorii de conținut, pentru cei care folosesc social media ca o platformă să distribuie cunoștințe, să zic așa în general. Fie că au business-uri, fie că au specializări de tot felul, e clar că e mai mult pentru acele persoane.
Conform Bank of America (BoFA), abonamentul Meta Verified ar putea avea 12 milioane de subscriberi până în 2024. Dar, pe de altă parte, au crescut căutările legate de cum dezactivezi contul de Facebook și Instagram au înregistrat o creștere de 1.900% (Facebook) și 1.566% (Instagram).
Meta lucrează la un tool prin care ar prezice dacă videoul tău ar putea devenit viral
Există un brevet pentru care a aplicat Meta prin care ar putea prezice dacă videoul tău ar putea devenit viral. Înainte ca acesta să fie publicat. Whhhaaaatttt?!
Folosind machine learning, Meta ar putea prezice un rating legat de retenție (de slab la excelent). Dacă și CÂT SE VA UITA un utilizator la acel content.
Sistemul ar putea chiar să prezică alți indicatori de succes în ce privește engagementul – comentarii, shareuri, etc.
Dacă le iese treaba asta ar fi EXTRAORDINARĂ. Să știi dinainte de publicare dacă e bun sau nu, să faci modificări, să încerci alte taguri, titluri, etc, orice te ajută să crească ratingul ÎNAINTE DE PUBLICARE. E game changer așa ceva!
Reel-urile publicate de branduri pe Instagram au înregistrat o scădere de 20% a afișărilor, iar postările foto merg mult mai bine
AdWeek a discutat cu câțiva specialiști despre schimbările observate în ultimele luni.
Una din persoanele care a discutat cu Adweek a povestit că administrează 5 conturi cu un număr variat de followeri (între 5.000 și 10.000). Reel-urile pe acele conturi aveau cam 1.000 de afișări, dar în ultimele săptămâni a observat o scădere la 100 de afișări. Problema e că a observat un astfel de comportament și la conturi mari, cu peste 100.000 de followeri.
Un reprezentat Meta a declarat pentru Adweek că nu au schimbat modul de afișare al Reel-urilor. Cu toate astea, de la începutul anului, mai multe branduri au observat o scădere a afișărilor Reel-urilor vs postări foto.
Meta lucrează la îmbunătățirea sistemului de penalizări pe Facebook. Declară că se vor concentra mai puțin pe limitarea utilizatori din a mai posta și mai mult pe a explica mai clar de ce conținutul a fost șters. Ooo, uaaau! Dar ce s-o fi întâmplat de le-a venit mintea la cap?!
Noul sistem nu va mai impune din start restricția de postat timp de 30 de zile, ci o va aplica la a 7-a abatere (în cele mai multe cazuri).
Facebook va începe să facă diferența între abateri minore și cele serioase. Au descoperit că 80% din utilizatori cu abateri puține nu au mai încălcat regulile în următoarele 60 de zile.
Opțiunea pe care o vreau acum
Instagram testează o opțiune de scurtare a videoului direct în Story.
Noutăți pe și despre TikTok
Pe profil ai acum secțiune Repost, unde prietenii tăi pot vedea videourile la care ai dat Repost.
Acum poți înregistra un video direct prin aplicația TikTok de până la 10 minute.
TikTok a lansat o opțiune prin care poți crea propriile stickere din videouri. Stickerele astea seamănă mai mult cu GIF-urile decât cu stickerele cu care suntem obișnuiți.
TikTok limitează timpul petrecut de minori în aplicație. O idee bună, dar e nevoie de mult mai mult pentru a-i proteja pe copii de efectele nocive ale expunerii îndelungate la social media.
TikTok drama continuă (= amenințarea cu blocarea aplicației)
Parlamentul European a interzis instalarea și folosirea aplicației pe device-urile angajaților. Apoi și Comisia Europeană a preluat interdicția. Guvernul Canadei se aliniază ”trendului”. Iar Marea Britanie a decis să nu o facă.
Daaaar, în SUA s-au întâmplat niște lucruri și acum e Biden are putere absolută de decizie asupra destinului aplicației TikTok în SUA. Adică o poate interzice de tot în SUA.
Iar TikTok… are emoții.
🔴 Gizmodo a publicat o investigație despre cum 28.000 de aplicații trimit date către TikTok. Deci interzicerea TikTok e doar o mică parte a problemei.
Noutati pe și despre Instagram
Instagram lucrează la introducerea opțiunii de muzică și pentru postările carusel.
Opțiune de react la story cu green screen. Practic vei folosi story-ul la care ai dat react ca fundal, peste care apari tu. Very niiiice!
Tot în teste e o opțiune prin care poți publica un story direct în arhivă. Foarte util pentru repere, dacă vrei să incluzi în ele ceva fără să pui pe story. Sau poate să pui pentru tine în arhivă tot felul de story-uri.
Instagram ne va permite curând să adăugăm mai mulți colaboratori la o postare. În momentul ăsta poți seta doar unul singur. E foarte util pentru că așa o postare e publicată pe toate conturile colaboratorilor și câștigă reach.
Instagram introduce în mai multe țări tool-uri prin care verifică vârsta utilizatorilor.
Noutăți pe și despre YouTube
YouTube se pare că se orientează acum către ”îmbrățișarea” podcasturilor. Poți acum uploada podcasturi prin butonul Create din Studio. Vei avea secțiune dedicată în Content, plus informații în Analytics.
Noul CEO YouTube, Neal Mohan, a dezvăluit planurile pe care le are pentru platformă.
Noutăți pe și despre Facebook
Meta testează propria versiune a formatului inspirat de la BeReal, ”Roll Call”, în Messenger.
Meta lucrează la o opțiune de editare e mesajelor din Messenger. Hai cu ea mai repede!
Tot în Messenger e testată o opțiune numită Bump. Ce util ar fi să o avem! Când cineva nu îți răspunde la întrebare sau nu îți confirmă ceva, la cel mesaj poți da Bump și persoana respectivă va fi notificată să vadă acel mesaj.
Meta a publicat raportul de content de pe Facebook pe ultimul trimestru din 2022. Vezi care au fost cele mai populare domenii, pagini, postări etc.
Meta testează promovarea produselor în chat. Încă nu e clar pentru ce tip de chat sau cont va fi disponibilă opțiunea, dar e foarte interesantă. Să poți promova un produs în chat, de unde să faci rapid comandă.
Noutăți pe și despre WhatsApp
WhatsApp lucrează la o versiune proprie de newsletter: va avea propria secțiune în tab-ul Status, unde vor fi afișate în ordine cronologică și nu există nicio menționare despre reclame, Va exista o opțiune de handles (username) și așa pot fi căutate de utilizatori.
Noutăți pe și despre Twitter
Noutăți pe și despre LinkedIn
În Creator Mode vei găsi mai multe informații legate de analytics + tool-uri
Opțiune de programare pentru articole și newslettere + postări pe paginile de companie (yasss!)
Link prin care te poți abona la newsletter cu un click
Opțiuni de SEO pentru articole – titlu și descriere
Noutăți pe și despre Snapchat
O altă opțiune nouă prin care poți pune o prietenie ”pe pauză”. Și astfel poți salva un streak.
Snapchat ”îmbrățișează” ChatGPT și îl integrează momentan ca o opțiune pentru abonații Snapchat+.
Câte ceva despre AI
Premierul Nicolae Ciucă și-a prezentat noul consilier onorific, ”Ion”, care va ajuta Executivul să fie ”informat în timp real de problemele și dorințele românilor”. Ceva absolut… românesc!
OpenAI a lansat API pentru ChatGPT. Așa că îl vom vedea integrat pe tot mai multe platforme.
Mark Zuckerberg a anunțat că Meta lucrează la ”AI personas” pentru WhatsApp și Messenger, dar și pentru Instagram. Aceste personas ne vor fi de ajutor în tot felul de moduri. Nu a intrat în detalii, deci urmează să descoperim funcționalitățile lor când le vor anunța.
Poți accesa acum Google Tasks pe web, separat de sidebar-ul din Gmail.
Google Chrome lansează opțiuni prin care poți economisi baterie și resurse de memorie.
Evenimente recomandate
🔵 Digital Marketing Forum, evenimentul care anunță an de an tendințele momentului, oferă soluții aplicate și propune idei noi în marketingul interactiv, revine cu o nouă ediție în 2023.
Participă pe 11 și 12 mai la Hotel JW Marriott din București la o conferință și 2 training-uri care îți vor oferi kit-ul de informații necesar pentru restul anului.
🔵 SocialPedia - “Freelancing în 2023” este tema ediției 46. Evenimentul este dedicat tuturor pasionaților lumii digitale și se va organiza offline, pe 14 martie 2023, de la ora 18:30, la Restaurant Monarh din București.
Speakerii acestei ediții sunt: Veronica Soare – Soulpreneur, Storyteller Kaleidolove & @inimaoglinda, Mihaela Lemnaru – Social media & Creative strategist și Rusanda Davideanu, Expert în Brand Personal.
🔵 Content Marketing PRO - Cea de-a doua ediție a conferinței full-day online, Content Marketing PRO, dedicată specialiștilor în comunicare digitală aflați la orice nivel de pregătire, are loc pe 15 și 16 martie, online, pe siteul ContentMarketingPRO.ro.
🔵 Spring IT - Ediția cu numărul XII a proiectului Spring IT este organizată de Sindicatul Studenților din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (SiSC) și se va desfășura anul acesta în perioada 22 februarie – 17 martie.
Tutorial util
Descoperă unde găsești videourile pe care le-ai văzut pe TikTok.
Sper că ți-am oferit informații utile în acest newsletter. Nu ezita să îmi scrii, să îmi dai sugestii, să dezbatem pe tema subiectelor și tot așa.
Weekend frumos!
Cristina 💙