

Discover more from SocialWeb.ro, noutăți din social media și internet
WhatsApp pregătește una din cele mai utile opțiuni
Hai să-ți zic ce să faci cu colecțiile colaborative de pe Instagram!
Bună,
Sper să te bucuri de Paște și de o pauză binemeritată! Ți-am pregătit un newsletter cu de toate, care te pune la curent ce s-a mai întâmplat în social media, plus alte resurse utile.
Nu uita că mă poți urmări și pe site, și pe contul de Instagram, pe canalul de YouTube și pe TikTok.
Pentru colaborări mă poți contacta pe mail: cristina[at]socialweb.ro.
📌 Dacă tot e perioadă de petrecut cu cei dragi, am un sfat (și pentru ei, și pentru tine): nu mai instala aplicații prin care vezi cine îți dă unfollow pe Instagram, se uită la profilul tău ș.a. Instagram a devenit foarte drastic cu cei care folosesc aplicațiile de genul și închide conturile fără să mai stea la discuții. (Nu că ar avea un support bine pus la punct și poți discuta cu ei oricând ai o problemă.) Dacă ții la contul tău, ai grijă de el!
👩🦱 Îți recomand să accesezi newsletter-ul din link pentru că mi-a ieșit foarte lung. Am mult conținut pentru tine (cu toate că am renunțat la unele lucruri, pe care le voi include în următorul).
Hai să vedem ce s-a mai întâmplat în ultima vreme în social media!
🔴 Înainte de toate îți recomand cel mai nou video SocialWebNews, cu noutăți din social media și internet:
Ce sunt Colecțiile Colaborative de pe Instagram și ce poți face cu ele
Instagram a lansat recent Colecțiile Colaborative. Au fost anunțate inițial în decembrie, iar acum, în sfârșit, le avem disponibile pe conturi.
Aceste colecții colaborative sunt un fel de foldere pe care le poți avea în comun cu alți utilizatori.
Poți adăuga maxim 250 de conturi la o astfel de colecție, însă, atenție!, orice persoană adăugată în colecție poate adăuga postări, dar le poate șterge din colecție.
În videoul de mai jos îți arăt cum faci o astfel de colecție și ce opțiuni ai pentru ele, apoi îți dau idei despre cum poți să folosești această nouă opțiune.
TikTok devine tot mai mult un Instagram cu algoritm mai bun
TikTok a lansat recent o nouă opțiune de postare. De acum poți publica o singură poză. În toamna 2022 au lansat opțiunea de carusel (în care poți pune până la 35 de poze), iar acum au lansat în sfârșit opțiune și pentru o singură poză.
Poți ori să faci poză direct prin Camera, de la opțiunea Photo, ori poți să uploadezi o poză. Apoi ai aceleași opțiuni clasice de pe TikTok.
🔵 Sfatul de social media al săptămânii
În ton cu știrea de mai sus: oricând e lansată o nouă opțiune, folosește-o pentru că va fi favorizată de algoritm!
WhatsApp pregătește una din cele mai utile opțiuni
WhatsApp lucrează la o opțiune foarte mișto, pe care sincer o doresc în toate aplicațiile cu mesagerie :))
Posibilitatea de a securiza o discuție cu parolă sau PIN!
Am o veste bună pentru adminii paginilor de Facebook
Facebook a simplificat procesul de postare pe pagini. În aplicația Facebook, faci o postare ca de obicei, apoi poți alege unde o vrei publicată.
Fără să mai trebuiască să faci alți pași, să muți pe pagină, apoi să postezi. Sau să o faci prin Business Suite. Uneori ai nevoie de ceva rapid și simplu!
Instagram a lansat în sfârșit o opțiune utilă
Deși ar putea să mai lucreze la ea. A lansat în sfârșit opțiune de trim pentru videourile de pe Story.
Doar că nu se aplică chiar pentru orice video, ci doar pentru cele care au peste 60 de secunde (durata maximă a unui story).
🏆 Cea mai dorită opțiune pe Instagram
Instagram testează o opțiune care știu că va ATÂT DE UTILĂ pentru mulți: posibilitatea de a publica un Story direct în reper. Fără să mai apară pe Story.
Vrei ca Meta să nu îți mai urmărească comportamentul online?
Meta tot vrea să ne urmărească activitatea și comportamentul online și să nu îi lase pe utilizatori să își dea ei acordul pentru a fi urmăriți. Până acum, când va trebui să se supună regulilor impuse de UE.
Meta are un formular întortocheat (ce surpriză!) așa că noyb ne sare în ajutor cu un formular simplificat, prin care trimit un mail către Meta ca și cum e din partea noastră. Apoi, vei primi un mail de la Meta prin care vor să-ți confirme identitatea și dacă locuiești într-o țară din UE.
Aici poți accesa formularul celor de la noyb.
Instagram are acum secțiune în setări pentru postările recomandate
Pe Instagram ai acum în setări o secțiune dedicată pentru Suggested Posts. Acolo le poți dezactiva timp de 30 de zile. Poți seta să nu îți apară postări ce conțin anumite cuvinte și fraze. Tot aici vezi postările suggested pentru care ai dat ”Not interested”.
Îți reamintesc că ai opțiunea asta mult mai la îndemână în feed. Atunci când vezi o postare sugerată, apeși pe X și acolo ai mai multe opțiuni:
Să ascunzi postările acelui cont
Poți seta să nu îți mai apară postări recomandate cu anumite cuvinte cheie
Poți ascunde postările recomandate timp de 30 de zile
Managed Suggested Posts te duce în secțiunea din setări (despre care ți-am zis mai sus)
Poți seta că acea postare nu te-a făcut să te simți confortabil
Recomandarea mea e să ”dresezi” sistemul de recomandări. Nu le ascunde de tot. Setează cuvinte cheie. Marchează postările care nu îți sunt pe plac. Dar nu închide de tot recomandările.
Așa poți descoperi conturi noi, care ar fi pe placul tău. Interacționează cu postările recomandate care îți plac și marchează-le pe cele care nu îți plac. În timp, îți va recomanda conținut mai bun.
💡 #Tutorial util: Cum faci un cont de Instagram cu același număr de telefon
Sau cum să faci mai multe conturi de Instagram. Rapid și simplu.
Top aplicații în primul trimestru din 2023
Twitter Drama (nu se știe niciodată cum poate fi inspirat Zuckerberg din ce face Musk la Twitter)
◾ Ți-am povestit despre Twitter Blue pentru organizații și prețul lui colosal de 1.000 de dolari pe lună. Ei bine, se pare că există excepții: nu vor trebui să plătească pentru conturi verificate cei mai mari 500 de advertiseri și cele mai urmărite 10.000 de organizații, care au avut bifa prin sistemul anterior.
◾ Elon Musk e acum cea mai urmărită persoană de pe Twitter. Ce mișto e când cumperi rețeaua socială, apoi modifici algoritmul ca toată lumea să vadă muuuulte tweet-uri de-ale tale în primul ecran! Secretul succesului în social media 👏
◾ Elon Musk a declarat că va scoate bifele obținute prin sistemul anterior pe 20 aprilie. Data anterioară a fost 1 aprilie, dar nu s-a ținut de cuvânt.
◾ Twitter oferă noi beneficii pentru abonații Twitter Blue:
50% mai puține reclame – Abonații Twitter Blue vor vedea mult mai puține reclame în feed. Nu sunt chiar cu 50% mai puține.
* Ți-am mai zis că e contagios ce face Musk la Twitter: Snapchat lucrează la introducerea unei opțiuni de Dark Mode, dar doar pentru abonații Snapchat+.
◾ Musk a dat un interviu pentru BBC. A discutat de toate pentru toți. Îți las mai jos ce e legat de Twitter:
Interviul a început cu o întrebare directă și un răspuns și mai direct. Au dat tonul întregului interviu. Musk a fost întrebat dacă a cumpărat Twitter pentru că un tribunal urma să îl oblige și el a răspuns afirmativ.
Susține că e mai puțină dezinformare pe Twitter de când a preluat ei conducerea pentru că a eliminat mulți boți; realitatea e de fapt alta
Dacă cineva i-ar oferi 44 de miliarde de dolari pentru Twitter ar refuza. Dacă s-ar decide totuși să vândă, ar cuiva care prețuiește ”adevărul” mai mult decât suma pe care ar plăti-o.
A mărturisit că a fost foarte dificil să reducă personalul Twitter. Compania avea 7.800 de angajați în noiembrie, când a preluat compania, iar acum sunt 1.500 de angajați.
În Franța există o propunere de lege prin care vor să introducă reguli noi pentru influenceri. E foarte posibil ca legea să fie promulgată în săptămânile următoare.
Ce reguli sunt menționate în această propunere de lege:
În primul rând sunt vizați cei care își folosesc reputația pentru a distribui conținut prin care promovează un produs sau un serviciu în schimbul unei sume de bani sau produse / servicii.
Influencerii vor trebui să dezvăluie dacă folosesc un filtru sau dacă fața / corpul a fost editat și modificat. Menționarea asta trebuie să fie vizibilă permanent pe poză sau video.
Campaniile plătite trebuie să fie marcate clar.
Influencerii nu vor mai putea promova proceduri cosmetice chirurgicale și non-chirugicale, produse și servicii financiare (inclusiv criptomonede) și produce contrafăcute.
În unele cazuri, influencerii vor putea promova produse și servicii ca înainte, dar va fi necesar să includă o menționare asupra riscurilor implicate.
Noile restricții se aplică și pentru pariuri și jocuri de noroc, precum și jocuri video care au opțiuni ce se aseamănă cu jocurile de noroc.
Dacă promovează un training, vor trebui să dezvăluie compania care îl organizează.
Vor trebui să fie mai transparenți cu produsele de dropshipping. De exemplu, Europa impune niște cerințe pentru certificarea lor, iar dacă aceste cerințe nu sunt îndeplinite, produsele nu au ce căuta în Europa.
Dacă influencerul încalcă aceste reguli, va risca să facă 6 luni de închisoare și o amendă de 300.000 de dolari.
Noutăți pe și despre TikTok
Ți-ai dorit mereu să poți porni aplicația TikTok fără sunet? Și apoi să decizi tu când pornești sunetul. Dorință îndeplinită ;)
TikTok a scos de la Camera opțiunea de a înregistra videouri de până la 10 minute. Max 3 minute poți filma prin aplicație. Dar poți uploada videouri de peste 3 minute, dar max 10 minute pot avea.
Altă schimbare pe TikTok e că iau în considerare să schimbe tab-ul Friends în Explore.
TikTok te ajută de acum să urmărești mai ușor videourile dintr-un playlist.
TikTok a primit o amendă de 12,7 milioane de lire pentru că a procesat ilegal datele ale utilizatorilor minori. 1,4 milioane de copii cu vârsta sub 13 ani (limita minimă de vârstă pe TikTok) au folosit platforma fără acordul părinților.
Noutăți pe și despre Instagram
Sticker-ul Question permite acum răspunsuri sub formă de text, poză și video.
Instagram are în sfârșit categorii mai bune de criterii pentru sortarea mesajelor private.
Instagram testează o nouă opțiune prin care poți ascunde lista urmăritorilor de pe contul tău. Va fi afișat doar numărul.
Instagram lucrează la o opțiune prin care pot fi publicate comentarii la Story-uri. Cum e și pe Facebook.
Instagram lucrează la introducerea unui feed customizabil în secțiunea Explore. Vei putea invita un prieten să descopere conținut nou alături de tine. Veți vedea postări publicate de conturile pe care le urmăriți amândoi și postări cu care ați interacționat amândoi. Vei putea sharui conținut interesant pentru voi și prietenii tăi vor vedea conținut asemănător cu postările care îți sunt sugerate.
Instagram testează mai multe opțiuni pentru audiența unui live.
Instagram lucrează la o opțiune de Download, oricine să poată downloada un video. Cum e și pe TikTok.
Instagram lucrează la o opțiune prin care poți da reply la bio-ul unui cont.
Instagram se transformă încet încet în Facebook. Lucrează la tot mai multe opțiuni prin care poți sărbători ziua cuiva pe Instagram.
Instagram lucrează la un proiect asemănător cu Twitter: doar postări text. Momentan, de max 500 de caractere.
Noutăți pe și despre YouTube
YouTube oferă acum mai multe date în Analytics for Artists și artiștii pot să vadă inclusiv reach-ul muzicii lor în toate formatele, inclusiv Short-uri.
Cum mă așteptam de când au introdus Podcasturile în Studio, canalul de YouTube acum are o secțiune dedicată pentru podcasturi.
Vei putea urmări concertele de la Coachella LIVE pe YouTube. Anul acesta, YouTube va transmite LIVE concertele de pe toate cele 6 scene ale festivalului.
Noutăți pe și despre Facebook
Meta a implementat o îmbunătățire pentru experiența audio atât pe Facebook, cât și pe Instagram. De acum, aplicațiile vor echilibra mai bine nivelul audio-ului, adică dacă un video sau un story e foarte tare, apoi unul mult mai încet și apoi iar unul tare, noul sistem la va ajuta să fie la un nivel potrivit astfel încât să ai experiență mai bună, să nu te surzează un video sau să înceapă să ”urle” telefonul într-un moment nepotrivit.
Meta a adăugat noi metrici pentru Page Insights API: page_video_views_by_uploaded_hosted, prin care business-urile vor putea înțelege afișările videourilor postare, distribuite sau cele publicate prin crosspost, pe lângă videourile lor care au fost distribuite sau crossposted pe alte pagini.
Meta testează noi tool-uri pentru reclamele setate de retaileri.
Și tot Meta a lansat noi opțiuni pentru reclame astfel încât să nu apară asocieri cu conținut nepotrivit.
Facebook lansează Broadcast Channels pentru grupuri. Doar adminii și moderatorii grupului vor putea posta și e util pentru când sunt de transmis informații importante.
Facebook Messenger îți permite să accesezi jocuri multiplayer în video call-uri. Poate poate crește timpul petrecut în aplicație.
Meta plănuiește să folosească AI pentru reclame: business-urilor vor putea cere AI-ului să creeze imagini care funcționează pentru diferite audiențe.
Meta lansează ”Segment Anything Model” (evident un tool ajutat de AI) prin care poți identifica și separa obiecte diferite dintr-o poză sau un video. Practic, cu ajutorul acestui tool poți șterge diferite lucruri din poze sau videouri și se pare că ar face treabă mai bună decât alte tool-uri.
Facebook a lansat opțiune de video pentru Marketplace: sellerii pot uploada un video cu anunțul lor, iar cumpărătorii pot solicita un video pentru a-i ajuta să ia decizia de cumpărare.
Noutăți pe și despre WhatsApp
WhatsApp lucrează la mesaje audio care se auto-distrug după ce au fost ascultate.
Încă puțin și vom avea cea mai utilă funcție de pe WhatsApp: posibilitatea de a avea același cont pe mai multe device-uri. Vei putea conecta până la 4 device-uri la contul tău de WhatsApp.
Meniul din WhatsApp arată mult mai bine acum și e mai ușor de navigat prin el. Ai inclusiv opțiune de căutare, care te ajută să găsești mai ușor ce cauți.
WhatsApp testează în beta mai multe opțiuni pentru textul pe care îl adaugi pe o poză.
WhatsApp va permite curând mai multe opțiuni de durată pentru mesajele care dispar.
WhatsApp continuă să lucreze la propria versiune de newsletter. Se pare că se va numi Channels și va fi poziționat în tab-ul Updates.
WhatsApp te va lăsa curând să editezi un contact fără să părăsești aplicația. Contactul poate fi salvat fie în memoria telefonului, fie pe contul Google. Mai mult, poți edita contacte pe care le ai deja.
WhatsApp lucrează la o opțiune prin care vei putea să distribui statusul de pe WhatsApp și pe story-ul de pe Facebook.
Noutăți pe și despre Twitter
Există o listă secretă de conturi VIP care au conținutul împins în față pe Twitter.
Twitter a ridicat toate restricțiile aplicate conturile rusești și chinezești.
Noutăți pe și despre LinkedIn
LinkedIn a adăugat o opțiune prin care poți trimite o postare mai multor persoane o dată (și se trimite separat către fiecare). Dar poți să creezi și un group de chat.
LinkedIn simplifică uploadarea de poze și îți permite acum să drag & drop poze. Pe desktop. Curând va fi opțiunea asta și pentru video, iar pe telefoane să poți folosi prin copy-paste.
Câte ceva despre AI
Bing lansează 2 noi opțiuni bazate pe AI: Knowledge Cards 2.0 (te ajută să obții mai multe informații despre căutarea ta, dar într-un format mult mai ușor de consumat) și Stories (mai multe moduri prin care să cosumi informație mult mai ușor de urmărit).
A fost publicată o scrisoare deschisă semnată de mai mulți experți, precum și de Elon Musk, Steve Wozniak și Yuval Harari, prin care se cere o pauză de 6 luni în dezvoltarea sistemelor ce folosesc inteligența artificială. În scrisoare e menționat că dezvoltarea AI din prezent a scăpat de sub control și că ”prezintă riscuri profunde asupra societății și umanității.
Chatbot-ul Bing va afișa mai multe reclame. Ce surpriză.
iOS & Android
S-a lansat oficial aplicația Apple Music Classical, pentru iubitorii de muzică clasică.
watchOS 9.4 îți permite să ștergi aplicații built-in din Apple Watch.
Android 14 te va ajuta de acum să ascunzi mult mai bine PIN-ul: va exista o opțiune dedicată prin care tastatura nu va mai evidenția tastele atunci când introduci parola.
Apple a obținut un brevet pentru un redesign al carcasei Airpod-urilor. Se pare că vom avea un display interactiv pe carcasă prin care poți controla muzica (dai next și back, pui pauză etc), plus vei avea acces și la câteva aplicații de bază – Maps, Weather și notificări.
Google lansează opțiunea pe care o are și iOS: arhivarea aplicațiilor pe care nu le accesezi des. Așa te ajută să ai spațiu în telefon, nu îți șterge datele din aplicații și le poți reinstala repede când ai nevoie.
Bine de știut
Browser-ul Opera pentru iOS lansează VPN gratuit pentru toată lumea. Astfel, Opera devine primul browser care oferă VPN, gratuit și built-in, pe toate platformele.
Alte articole interesante
Instagram Shares Tips on How Brands Can Make Best Use of DMs
Devices to Help You Sleep, Robotic Boots and Other Technologies That Will Change Your Health
AI Detection: How to Pinpoint AI Generated Text and Imagery [+ Detection Tools]
TikTok Shares Tips on How to Boost Brand Exposure by Connecting into Topical Communities
4 Things To Ignore (and 3 Things To Do) in Your Next Content Audit
Eveniment recomandat
🔔 Digital Marketing Forum, evenimentul care anunță an de an tendințele momentului, oferă soluții aplicate și propune idei noi în marketingul interactiv, revine cu o nouă ediție în 2023.
Participă pe 11 și 12 mai la Hotel JW Marriott din București la o conferință și 2 training-uri care îți vor oferi kit-ul de informații necesar pentru restul anului.
Sper că ai găsit utile informațiile din newsletter și nu ezita să îl dai mai departe prietenilor, colegilor, rudelor 💙
Zi frumoasă și Paște liniștit împreună cu cei dragi ție,
Cristina